Tips PowerPoint

Zie even een lange wand voor je, van bijvoorbeeld een huiskamer. De wand is leeg, op een prachtig schilderij na. Het is donker in de ruimte. En er schijnt een spotje op de wand. Anders dan je verwacht, niet op het schilderij maar op een ‘kaal’ gedeelte van de muur.

Wat zal jouw blik vangen, als je deze ruimte inloopt?

Niet het schilderij waarschijnlijk. Omdat dat in eerste instantie niet eens opvalt in de schaduw…

Dit is precies wat er gebeurd als je als spreker gebruik maakt van PowerPoint. Er schijnt een grote bak licht op een vel naast jou. En jij valt in het niet. Super zonde! Want:

Niets op het podium zou zo mogen schijnen als jij doet als spreker.

Letterlijk en figuurlijk.

Veel mensen gebruiken PowerPoint verkeerd. Bewust en onbewust wordt de aandacht van het publiek te verlegd naar het scherm. Soms omdat mensen het heel ongemakkelijk vinden om in de schijnwerpers te staan. Maar meestal vanuit gewoonte: Zo doen we het altijd bij ons in het bedrijf. En daarom adviseer ik vaak:

PowerPoint is een voorbeeld van een visueel HULPmiddel. Geen middel om af te leiden. Of hoofdmiddel om de rest van je presentatie aan op te hangen.

En, wat we wel eens vergeten, is dat er meer hulpmiddelen zijn dan PowerPoint! Sterker nog, er zijn meer hulpmiddelen dan je nu waarschijnlijk denkt. Lees hier een blog met een mooi voorbeeld van een alternatief voor gebruik van PowerPoint.

Oké. Liever dus GEEN PowerPoint. Maar er zijn situaties waarin slides wel geschikt zijn. Omdat een foto meer zegt dan 1000 woorden. En je verbanden/ processen visueel kan maken, waarmee ze beter blijven hangen bij je publiek.

Speciaal voor dié situaties heb ik 3 tips, om PowerPoint JUIST in te zetten in jouw presentatie.

1: Bereid eerst je presentatie voor. Maak dan pas een PowerPoint.

Vanmorgen nog had ik een coach gesprek met een deelnemer van het leertraject Stralend Presenteren. Zij mag binnenkort een presentatie gaan geven voor de school waar ze werkt, en liet me de PowerPoint zien die door een bepaald team speciaal voor de gelegenheid was gemaakt.

De dia was werkelijk prachtig… Zelden heb ik zulke mooie plaatjes gezien. Maar inhoudelijk konden we er helemaal niets mee. Want, er stond nog geen verhaal. En het verhaal dat ze wilde vertellen paste niet bij de gemaakte PowerPoint.

Zorg dat je eerst je verhaal op orde hebt. En beslis dan op welke punten je een visueel hulpmiddel als PowerPoint inzet. Zo staat niet het hulpmiddel, maar jouw verhaal centraal.

2. Zet je PowerPoint ‘uit’ tussen de dia’s door.

Vertel je als makelaar een verhaal over een object en wil je dit laten zien? Geef het publiek dan even de tijd om naar de foto te kijken. Zet de dia vervolgens (tijdelijk) uit, zodat mensen zich weer kunnen focussen op jouw verhaal in plaats van op de foto.

Je PowerPoint tijdelijk uitzetten kan heel makkelijk door op de Z van je toetsenbord te klikken. Of, als je toetsenbord niet bij de hand is, een ‘lege’ dia te plakken tussen de andere dia’s in. Er zijn ook pointers, waarmee je je scherm tijdelijk uit kunt zetten.

3. Houd het rustig

We zijn geneigd veel te veel toeters en bellen in PowerPoint te willen verwerken. Denk aan het inschuiven van letters, gebruik van meer dan 5 verschillende kleuren. En geluidjes die niets toevoegen aan de inhoud van de presentatie. Wil je de aandacht van je publiek kwijt raken? Dan ben je met het toepassen van deze toeters en bellen goed opweg…

Liever houd je de aandacht op jou en je verhaal gericht. Zorg daarom dat je PowerPoint ‘clean’, rustig is en niet voor onnodige afleiding zorgt.

Als jij een presentatie mag geven, dan gun ik jou de aandacht die je verdiend. Ik gun jou dat jij in de spotlight mag staan. En niet zoals dat schilderij, in de schaduw, onopvallend aan een lege wand…

Zorg dus dat jij de schijnwerpers pakt in het vervolg, en niet jouw PowerPoint presentatie.

In deze blog heb ik je 3 tips gegeven voor juist gebruik van PowerPoint. Zorg dat je het gebruikt zoals het is bedoelt, namelijk als HULPmiddel. Dit doe je door eerst je verhaal vorm te geven en dan pas een PowerPoint te maken. Zet het scherm ‘uit’ als het even niet van toepassing is op je verhaal. En, kom naar de gratis Masterclass van de Online Speechacademy als je wilt leren hoe je PowerPoint nog beter in kunt zetten.

Wil jij leren spreken met meer impact, plezier en gemak? Doe dan mee aan het leertraject Stralend Presenteren. Ik leer jou het verschil te maken in de zakelijke presentaties die je geeft, door jezelf te zijn.

Benieuwd naar mijn speeches? Neem dan een kijkje op mijn YouTube kanaal.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *