3 Tips voor juist gebruik van PowerPoint

marijewielenga/ mei 11, 2018/ Blog, Speechacademy/ 0 comments

PowerPoint Tips Marije Wielenga Online Speechacademy

Zie even een lange wand voor je, van bijvoorbeeld een huiskamer. De wand is leeg, op een prachtig schilderij na. Het is donker in de ruimte. En er schijnt een spotje op de wand. Anders dan je verwacht, niet op het schilderij maar op een ‘kaal’ gedeelte van de muur.

Wat zal jouw blik vangen, als je deze ruimte inloopt?

Niet het schilderij waarschijnlijk. Omdat dat in eerste instantie niet eens opvalt in de schaduw…

Dit is precies wat er gebeurd als je als spreker gebruik maakt van PowerPoint. Er schijnt een grote bak licht op een vel naast jou. En jij valt in het niet.  Super zonde! Want:

Op het podium zou niets zo mogen schijnen als jij, de spreker zelf

Letterlijk en figuurlijk.

Veel mensen gebruiken PowerPoint verkeerd. Bewust en onbewust wordt de aandacht van het publiek te verlegd naar het scherm. Soms omdat mensen het heel ongemakkelijk vinden om in de schijnwerpers te staan. Maar meestal vanuit gewoonte: Zo doen we het altijd bij ons in het bedrijf. En daarom adviseer ik vaak:

Maak GEEN gebruik van PowerPoint in je presentatie

PowerPoint is een voorbeeld van een visueel HULPmiddel. Geen middel om af te leiden. Of hoofdmiddel om de rest van je presentatie aan op te hangen.

En, wat we wel eens vergeten, is dat er meer hulpmiddelen zijn dan PowerPoint! Sterker nog, er zijn meer hulpmiddelen dan je nu waarschijnlijk denkt. Lees hier een blog met een mooi voorbeeld van een alternatief voor gebruik van PowerPoint.

Oké. Liever dus GEEN PowerPoint. Maar er zijn situaties waarin slides wel geschikt zijn. Omdat een foto meer zegt dan 1000 woorden. En je verbanden/ processen visueel kan maken, waarmee ze beter blijven hangen bij je publiek.

Speciaal voor dié situaties heb ik 3 tips, om PowerPoint JUIST in te zetten in jouw presentatie.

1: Maak eerst je ‘verhaal’. Dan pas je PowerPoint

Vanmorgen nog had ik een coachgesprek met een deelnemer van de Online Speechacademy. Zij mag binnenkort een presentatie gaan geven voor de school waar ze werkt, en liet me de PowerPoint zien die in de ‘kit’ zit die ze hiervoor meekreeg.

De dia was werkelijk prachtig… Zelden heb ik zulke mooie plaatjes gezien. Maar inhoudelijk konden we er helemaal niets mee. Want:

Ook al is een PowerPoint nog zo mooi, als hij niet functioneel is heb je er niets aan

Zorg dat je eerst je verhaal in orde hebt. En beslis dan op welke punten je een visueel hulpmiddel als PowerPoint inzet. Zo staat niet het middel, maar jouw verhaal centraal.

2. Zet je PowerPoint ‘uit’ tussen de dia’s door.

Vertel je een verhaal over je moeder en wil je haar laten zien? Geef het publiek dan even de tijd om naar haar foto te kijken. Zet de dia vervolgens (tijdelijk) uit, zodat mensen zich weer kunnen focussen op jouw verhaal in plaats van op de foto.

Je PowerPoint tijdelijk uitzetten kan heel makkelijk door op de Z van je toetsenbord te klikken. Of, als je toetsenbord niet bij de hand is, een ‘lege’ dia te plakken tussen de andere dia’s in.

Zet je dia uit en aan via de Z knop op je toetsenbord

3. Volg de gratis Masterclass “Impactvol presenteren met PowerPoint”

Wil jij leren hoe je zorgt voor een PowerPoint presentatie die wél boeit? Wat de juiste strategie is voor gebruik van PowerPoint en hoe je het psychologisch gezien in je voordeel gebruikt, om je publiek visueel mee te nemen? Neem dan de tijd om dit te leren.

En daar kan ik je nu een uitgelezen kans voor bieden.

Vanuit de Online Speechacademy organiseer ik een aantal keer per jaar masterclasses op het gebied van presenteren. Dit in samenwerking met vak collega’s.

Omdat ik merk dat zoveel mensen worstelen met het juist gebruik van PowerPoint, organiseer ik op vrijdag 25 mei een gratis masterclass “Impactvol presenteren met Powerpoint”. Deze masterclass wordt gegeven door professioneel presentatie architect  Sander Reijn, en vindt plaats in de Stadkamer te Zwolle.

Meer informatie en kaartjes bestellen kan via onderstaande website. Let op: er is maar plaats voor een beperkt aantal deelnemers!

Als jij een presentatie mag geven, dan gun ik jou de aandacht die je verdiend. Ik gun jou dat jij in de spotlight mag staan. En niet zoals dat schilderij, in de schaduw, onopvallend aan een lege wand…

Zorg dus dat jij de schijnwerpers pakt in het vervolg, en niet jouw PowerPoint presentatie!

Samenvattend:

In deze blog heb ik je 3 tips gegeven voor juist gebruik van PowerPoint. Zorg dat je het gebruikt zoals het is bedoelt, namelijk als HULPmiddel. Dit doe je door eerst je verhaal vorm te geven en dan pas een PowerPoint te maken. Zet het scherm 'uit' als het even niet van toepassing is op je verhaal. En, kom naar de gratis Masterclass van de Online Speechacademy als je wilt leren hoe je PowerPoint nog beter in kunt zetten. 

Wil jij permanent (nog) beter leren spreken? Dan is de Online Speechacademy wat voor jou! Neem een kijkje op de deze site voor meer informatie.

Ben je benieuwd naar mijn speeches? Neem dan een kijkje op mijn YouTube kanaal

Deel en inspireer ook anderen!
twitterlinkedinmail
Share this Post

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.