[SPEECH] De oorsprong van de Blauwvinger

,
Oorsprong Blauwvinger Marije Wielenga
“Blauwvingers”. Dat is hoe Zwollenaren ook wel worden genoemd. Al 9 jaar woon ik in de stad van de “Blauwvingers”, en de oorsprong van deze bijnaam heeft mij altijd geïntrigeerd. Waar komt die naam vandaan? Vraag het 5 verschillende Zwollenaren, en je krijgt 5 verschillende versies van het verhaal. Toen ik de gelegenheid kreeg een speech te houden over een volksverhaal in het kader van ‘storytelling’, greep ik de kans aan mij te verdiepen in de historie. 
Op 20 september 2017 stond mijn speech op de planning, bij mijn spreekclub Toastmasters Epe. De opdracht in het kort: vertel een volksverhaal op vermakelijke wijze, tussen de 7 en 9 minuten. Het was een feestje. De voorbereiding van deze opdracht. Op internet las ik verhalen uit de 17e eeuw over twee rivalen: de Kampenaren, “Kampersteuren”, en de Zwollenaren. Ik las over plunderingen van Zwolsche schepen in de buurt van Kampen en kloppartijen met dorsvlegels op de Kampereilanden, waar Zwollenaren het vee van hun rivalen probeerden te stelen. Er kwamen verhalen voorbij over koperen munten waar je vingers blauw van konden worden. Over een kerk in Zwolle die was afgebrand én een gewild klokkenspel…

Kampenaren en Zwollenaren, grootse rivalen tijdens de Middeleeuwen.

Met veel plezier zette ik mijn eigen versie van het aloude verhaal in elkaar voor mijn speech. Waarin ik de mooiste elementen van bestaande verhalen samen liet komen. Toen ik, als klap op de vuurpijl, ook nog een recept tegen kwam voor “Blauwvingerkoekjes”, wist ik dat dit de kers zou zijn op de taart. En ging ik ook de keuken nog in om deze te bakken voor mijn publiek.

Het waren de “Kampersteuren” die de scheldnaam “Blauwvingers” bedachten.

Hoe de Zwollenaren aan hun bijnaam kwamen. Wat de rol van de Kampenaren daarbij was en wat een klokkenspel ermee te maken heeft, zul je horen in mijn speech. Bekijk hieronder “De oorsprong van de Blauwvinger”. En de koekjes? Die moet je er helaas zelf bij denken… Ze waren binnen no time op 🙂

[ps2id_wrap id=’speechblauwvinger’]

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=l0jufud8bQU&feature=youtu.be[/embedyt]

Wil jij je boodschap authentieker en beter overbrengen? Dan help ik je graag verder met jouw pitch, speech of presentatie. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Ben je benieuwd naar mijn speeches? Neem dan een kijkje op mijn YouTube kanaal

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *