Hoe je het ideale spreektempo aanneemt

,
Hoe je het ideale spreektempo aanneemt

Ben jij je bewust van het tempo waarin je spreekt? Spreekt dat tempo je hele publiek aan? Wat doen adrenaline en enthousiasme met je spreeksnelheid? Struikel je wel eens over je eigen woorden? In deze blog leer bewuster omgaan met je spreektempo, zodat je publiek met meer plezier naar je luistert. Waarmee je ze beter kunt beïnvloeden.

De voorkeur voor een spreektempo verschilt per persoon.

De snelheid waarin je publiek je graag hoort spreken verschilt van luisterend mens tot mens. Ik filter ze naar 3 categorieën: die met voorkeur voor snel praten (denk aan het tempo van Matthijs van Nieuwkerk). Die met voorkeur voor langzaam praten (à la Maarten van Rossum) en de categorie die daar tussen valt (de gemiddelde nieuwslezer).

Gemiddeld spreken mensen voor een groep 130 woorden per minuut. Snelle sprekers redden er 30 meer, langzame 30 minder.

hoe je het ideale spreektempo aanneemt

Maar weet je wat nu de grap is? Mensen die van zichzelf langzaam praten, luisteren ook graag naar iemand die langzaam praat. Mensen die snel praten luisteren graag naar gelijken daarin, hetzelfde geldt voor iedereen die in de categorie daartussen valt. Zijn we ons daarvan bewust? Vaak niet. Maar jij weet het nu… En kan er je voordeel mee doen op het podium!

Kennis van psychologie helpt sprekers tot het onbewuste brein van het publiek door te dringen.

Dat er verschillende voorkeuren zijn voor spreektempo maakt het voor jou niet makkelijker. Want wil jij zoveel mogelijk mensen een aangenaam luistergevoel bezorgen, dan zul je je tempo moeten afwisselen. Je kunt je voorbereiden bepaalde stukken in je presentatie sneller of juist langzamer te vertellen. Lastig, want jij hebt ook je eigen snelheidsvoorkeur. Een ander spreektempo aannemen voelt, vooral aan het begin, heel onnatuurlijk.

Hoe je het ideale spreektempo aanneemt

Bewust afwisselen van spreektempo zorgt voor verbinding met meer mensen in je publiek.

Ik geef je graag meer informatie en tips, hoe gebruik te maken van dit interessante psychologische weetje.

Jouw eigen spreektempo

Welke spreeksnelheid heeft jouw voorkeur? Ga eens na in welk tempo jij spreekt. Is dat snel? Langzaam? Of een tempo daar tussen in? Vraag het ook eens na bij een bekende, komt wat hij / zij denkt overeen met jouw conclusie?

Oefenen in een een-op-een gesprek

Ga eens na wat het spreektempo is van een familielid of vriend. Komt dat overeen met dat van jou? Wat doet het met je gesprekspartner een ander spreektempo aanhoud dan jij?

Hooohohoho (wat snel?)! Pffff…… Aaarghh (dit schiet niet op?)!

Ik wil je uitdagen met een opdracht, je te gaan spiegelen aan een gesprekspartner. Het leukste is om dat te doen bij iemand die in een heel ander tempo praat dan jij (wat best irritant kan zijn!). Iemand die zich er niet bewust van is dat jij aan het oefenen bent. Ga in gesprek en probeer hetzelfde tempo aan te houden. Wat is je ervaring? Is het vol te houden? Hoe reageert die ander? Probeer het bij verschillende mensen uit en kijk of het makkelijker wordt voor je om je tempo aan te passen. Heb je het idee dat anderen zich prettiger voelen in gesprek met jou?

Hoe je het ideale spreektempo aanneemt

Voor publiek praat je eerder te snel dan dan te langzaam.

Je spreektempo vertragen voor een groep

Voor deze oefening is het fijn als je in een vertrouwde omgeving kunt oefenen. Je gaat namelijk voor een groep staan en bewust veel langzamer praten dan je gewend bent. Dit gaat je moeite kosten… Want door de adrenaline in je lijf ben je geneigd sneller te praten dan normaal. Daag jezelf uit en hou vol! Wat voel jij? En wat ervaart je publiek? Kwam het op hen net zo langzaam of snel over als het voor jou voelde?

Jouw spreektempo voelt in jouw belevingswereld vaak veel sneller of langzamer dan hij daadwerkelijk is.

Je spreektempo versnellen voor een groep

Nu ga je dezelfde oefening doen als hierboven. Behalve dat je versnelt in plaats van vertraagt. Wat voel je? Behalve dat het misschien ongemakkelijk is, doet het nog wat anders met je lijf? Hoe kwam het op je publiek over, waren er mensen die het nog steeds prettig vonden om naar je te luisteren?

Als het goed is ben je nu meer bewust van je eigen spreektempo en dat van anderen. Ga lekker aan de slag met de aanvullende oefeningen. Ik ben benieuwd of ze jou net zulke leuke inzichten opleveren als ze bij mij hebben gedaan!

Samenvattend:

Niet iedereen heeft hetzelfde spreektempo. Pas je snelheid een aantal keer aan in je presentatie. Ben je een-op-een in gesprek, pas dan je snelheid aan op die van je gesprekspartner. Zowel voor publiek als een-op-een zul je, als je het goed doet, meer verbinding ervaren.

Ben jij een professional die al regelmatig spreekt voor publiek? Gaat dit je over het algemeen goed af, maar voel je dat je meer kunt halen uit jouw presentatievaardigheden? Dan is de Online Speechacademy wat voor jou. Klik hier voor meer informatie.

 

NEEM CONTACT MET MIJ OP

Ben je benieuwd naar mijn speeches? Neem dan een kijkje op mijn YouTube kanaal

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *