Wat te doen bij spreekangst

,

Deze spreektip ken jij al lang. Eigenlijk is het volkomen overbodig dat ik hier een heel artikel over schrijf… Waar het niet dat nog zoveel mensen zich laten belemmeren hem in praktijk te brengen! Neem je deze tip serieus dan zul je merken dat je dan pas ècht gaat groeien. Je angst langzaam naar de achtergrond verschuift. En je snel MEER plezier gaat beleven in het spreken.

Mijn spreektip van vandaag: goed leren spreken leer je vooral door het vaak te DOEN! Zet je over je angst heen. Schraap je keel. En GA!

Start before you’re ready

Zeg nu eens eerlijk, jou al bekend, of niet? ? Ik snap het wel hoor. Dat je je laat tegenhouden. Er zijn zoveel factoren die er voor zorgen dat je het DOEN uit blijft stellen…. Om er maar eens een paar te noemen:

  • dat kritische stemmetje in je hoofd is nòòit tevreden over dat wat je nu al kunt, weet, bent;
  • andere mensen zullen het vast dom, stom, irritant, niet leuk of overdreven vinden en je zult vast een bak aan goedbedoelde kritiek over je heen krijgen;
  • voor jouw functie op je werk hoeft het niet persé…. En dient zich niet zomaar een gelegenheid aan om voor de groep te spreken.

Bah! Ook ik heb van deze factoren nog last… Iedere keer weer voor ik mezelf ‘voor de leeuwen gooi’…

Maar laten we die factoren eens kritisch bekijken. Want zijn dìt nou valide redenen om jou in je ontwikkeling te belemmeren?

Het antwoord is nee!

  1. Dat kritische stemmetje in je hoofd zal nooit tevreden zijn. Er blijft altijd iets aan te merken. Als je gaat wachten tot dat stemmetje zich koest houdt, dan is het moment nooit daar.
  2. Er zullen altijd mensen zijn die je speech dom, stom, irritant, niet leuk of overdreven vinden. Auw! Maar weet je, dat is helemaal oké! Want er zijn ook altijd mensen die het wel interessant vinden. Die het wel blij maakt, raakt, inspireert. En zeg nu eerlijk, juist die mensen wil je jouw speech toch niet onthouden omwille van een aantal zwartgalligen?!…
  3. Als er niet direct een aanleiding is om te spreken… Dan creëer je er toch een?! Gebruik je creativiteit! Misschien heb jij met jouw speech wel een hele waardevolle aanvulling op het werkoverleg? De dagstart? Of, als je echt lekker op dreef bent, tijdens het personeelsfeestje? Bedenk je eens wat voor respect je hiermee afdingt. JUIST als je zelf jouw speechmoment hebt gecreëert! Bedenk je eens hoe vereerd jouw favoriete collega, je dochter of nichtje zich zal voelen, als je op haar verjaardag tijdens het gebak moment een woordje voor haar uitdraagt?

Je begrijpt waar ik naar toe wil…

Pak je kans… Pak je podium! Je hebt het zelf in handen!

En dan tot slot nog één ding. Wil je de drempel wat lager? Ben je op zoek naar een stok achter de deur? Gelijkgestemden die zichzelf ook willen ontwikkelen op spreekgebied? Sluit je dan aan bij een speechclub. Een van de beste keuzes die ik heb gemaakt in 2016! Zelf ben ik lid geworden van Toastmasters. Wat deze club precies is en wat je er doet lees je terug in deze blog. 

Natuurlijk wil je je het liefst aansluiten bij de leukste spreekclub van Nederland. Maar, ligt Epe nu ver bij jou vandaan dan past een van de andere 37 clubs in het land wellicht beter. Toastmasters is actief in meer dan 140 landen. We hebben 345.000 leden verspreid over ongeveer 15.900 clubs. Een ding is daarmee zeker:

You’re not alone in this

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=MfgoswYy3l4[/embedyt]

Samenvattend: Iedereen krijgt de kriebels van spreken in het openbaar… Ook ik nog, iedere keer weer. Laat deze kriebels je er niet van weerhouden het gewoon te doen! Want alleen door je over die angst heen te zetten kun je je spreekvaardigheid verbeteren. Vind je het prettig een stok achter de deur te hebben? Te oefenen in een fijne omgeving met gelijk gestemden? Dan raad ik je van harte aan een Toastmasters (speechclub) op te zoeken in jouw buurt.

Wil jij je boodschap authentieker en beter overbrengen? Dan help ik je graag verder met jouw pitch, speech of presentatie! Neem contact op voor meer informatie!

Ben je benieuwd naar mijn speeches? Neem dan een kijkje op mijn YouTube kanaal

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *