Hoe je een juiste balans aanbrengt in je boodschap

,

Ik wil even een frustratie met je delen… In de voorbereiding van mijn presentaties liep ik zó vaak vast! Ik wilde kennis delen, maar niet in die mate dat mensen afhaken. Mijn humor wilde ik gebruiken maar nog steeds serieus genomen worden. Ik wilde inspireren, maar meer dan dat ook aanzetten tot actie… Kortom: ik liep vast in de zoektocht naar de juiste balans in mijn presentaties.

Hoe breng je balans in je presentatie?

Mijn frustratie bleef, tot ik de visie van spreker en trainer Remco Claassen las over dit onderwerp. Werkelijk waar, een feest van herkenning. Door Remco twijfel ik niet langer over de juiste balans tussen dingen in mijn presentatie. En doe ik dat wel, dan houd ik mijn boodschap weer even naast zijn pijlers om te checken of alles klopt. Of de verhoudingen zijn zoals ik ze wil hebben.

Drie gouden elementen voor een goede presentatie

Nu zul je denken, wat zijn dan die pijlers van Remco? Ik ga ze voor je beschrijven zodat ook jij je voordeel er mee kan doen!

Educatie

Deze pijler zegt alles over mate waarin je feitelijke kennis inbrengt in je presentatie. Onderzoeken, studies, weetjes. In welke mate onderbouw jij je boodschap?

Entertainment

Hierbij gaat het om de humor of het vermaak dat je toevoegt. Dit is de pijler die zorgt voor een schaterlach, een grijns, een ontbloot gebit. In welke mate entertain jij je publiek?

Empowerment

Deze pijler geeft de mate aan waarin jij je verhaal ‘verkoopt’ aan je publiek. De mate waarin mensen iets anders willen doen omdat jij ze daartoe hebt aangezet. Bij voldoende empowerment in je presentatie willen mensen na het horen van jouw boodschap iets gaan doen. Ze zullen iets voortaan laten, of ze gaan iets nooit meer vergeten.

De juiste verhouding tussen de bovengenoemde elementen is de sleutel tot een goede presentatie. Maar die perfecte verhouding kan anders zijn voor ieder soort presentatie. Ik houd voor mijn presentaties graag de volgende volgorde van belangrijkheid aan:

(1) Entertainment (2) Empowerment (3) Educatie

Een aantal mensen is het niet met mijn gouden verhouding eens… Ik kan me zo voorstellen in ieder geval Hans Teeuwen, mijn oud docent Engels én dr. Ho uit Tommy Teleshopping (wees blij als je geen idee hebt over wie ik het heb?). Waarom?

Voor cabaretiers is entertainment GOUD. Nog veel meer dan voor mij en jou als we een gemiddelde bedrijfspresentatie of key-note geven. Lacht het publiek niet bij een cabaretier? Dan wordt er geen geld verdiend. Dat is toch een hele andere insteek van presenteren.

Voor docenten is educatie GOUD. Logisch dat bij hen de andere twee pijlers minder van belang zijn. Hoewel… Ik denk dat als de gemiddelde docent meer gebruik maakt van entertainment en empowerment, colleges een stuk aangenamer en effectiever worden. Zeker als ik denk aan mijn eigen studietijd. De docenten die mij zijn bijgebleven, zijn de docenten die theorie konden combineren met prachtige praktijkvoorbeelden. Zij brachten humor en storytelling in hun colleges waardoor de lesstof veel beter bleef hangen. Evenals de docent zelf ?

De verhouding tussen de pijlers kan verschillen

Voor de presentatoren van Tommy Teleshopping is empowerment GOUD. Ik verbaas me er iedere keer weer over hoe sterk ze zijn in het manipuleren van kijkers. Op basis van wat? Educatief kun je de commercials niet noemen. Entertainend vind ik het wel een beetje, omdat de voorbeelden die ze soms geven zo fout zijn dat het grappig wordt.

En nu terug naar de ‘gewone’ presentaties. Die van jou en mij. Als je een juiste verhouding in jouw presentaties wilt hebben, zorg dan dat je net iets meer empowerment toevoegt dan dat je educatief bezig bent. En dat je net wat meer entertaint dan dat je empowert. Kloppen je verhoudingen? Dan is het resultaat is GOUD waard ✨

Heel veel succes maar vooral, spreekplezier!

Samenvattend:

Zorg dat je een juiste verhouding aanhoudt in je boodschap. Voor de meeste presentaties gaat op: net iets meer empowerment dan kennis, en net iets meer entertainment dan empowerment.

Ben jij een professional in jouw vakgebied en er klaar voor (nog) beter te leren spreken? Dan is de Online Speechacademy wat voor jou! In september start ik met een nieuwe training waar je met 30% korting aan deel kunt nemen. Neem een kijkje op www.marijewielenga.nl/online-speechacademy of neem contact op voor meer informatie: 0621968382 || marije@marijewielenga.nl. 

Ben je benieuwd naar mijn speeches? Neem dan een kijkje op mijn YouTube kanaal

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *