Wat te doen met emoties die de overhand krijgen

,

Huilend zat ik zondag op het balkon, met een A3 vel en gekleurde stiften in mijn handen. Ik was bezig met de voorbereiding van een hele belangrijke speech. Toen ik plots inzicht kreeg in de rode draad van mijn verhaal… De emotie die het los maakte overviel mij. Ik moest mijn speech even aan de kant leggen voor die dag.

Gisteren zag ik hetzelfde gebeuren met mijn klant toen we bezig waren met haar pitch. We pakten de uitkomsten van ons vorige gesprek erbij. Haar passies, drijfveren, dingen die maken dat zij zo’n mooi mens is en een KEI in het werk dat ze doet. Deze door ons genoteerde punten kwamen opeens zo binnen bij haar… Ze voelde zich heel kwetsbaar. En blokkeerde. We besloten het technische gedeelte van de pitch even opzij schuiven en stil te staan bij wat er gebeurde.

Een belangrijke overeenkomst tussen een pitch en een speech is dat ze beiden heel persoonlijk zijn.

Beide situaties lijken op zich ongemakkelijk. Maar waren heel mooi en puur. Als er emoties los komen bij de ontwikkeling van een verhaal, betekent het dat de kern wordt geraakt. En laat dàt nou precies zijn wat ik het ALLER belangrijkste vind.

Raakt je eigen boodschap je dan weet je dat je op het goede spoor zit.

En dan komen we gelijk bij het feit dat kwetsbaarheid zo ongemakkelijk voelt. Het is een stuk comfort dat je los laat. Een masker dat je af zet. Als je dàt durft in jouw persoonlijke verhaal… Dan heb je het bij mij ècht gemaakt. Puurheid gaat bij mij voor spreekvaardigheid en inhoudelijke kennis.

Alleen mensen die tot de kern durven komen maken het verschil. Puur door zichzelf te zijn.

Maar Marije, moet er dan echt gehuild worden om een goeie pitch of speech in elkaar te draaien?

Nou, nee hoor. Als je overmant wordt door emoties met het formuleren van jouw authentieke boodschap in de voorbereiding dan is dat oké. Die boodschap komt heel dichtbij je gevoel, het risico dat het je raakt is groot. Maar een boodschap kan je ook raken zonder dat je emotioneel wordt. Tranen zijn geen graadmeter. Jouw gevoel of we op het goede spoor zitten wel ?

Ja, en dan? Als ik in die lift m’n pitch sta te houden zit ik echt niet te wachten op tranen!

Snap ik. Dat is ook mijn doel niet. Als we jouw authentieke boodschap gevonden hebben gaan we oefenen met het overdragen ervan. Je gaat je comfortabel voelen in je eigen verhaal, JOUW verhaal. Het vertellen van dit verhaal gaat je sterker maken. Het wakkert je passie aan, je enthousiasme. En daarmee ga je harten veroveren. Ontglipt er toch emotie tijdens het spreken? Maak je dan niet druk. Anderen zullen jou alleen maar meer waarderen. Omdat je je als mens hebt laten zien achter het werk (of verhaal) dat je (indirect) aan het verkopen bent.

Hoezo zal ik mij ooit goed voelen bij het geven van mijn pitch?! Ik vind spreken voor groepen ontzettend eng!

Heb je het verschil wel eens gevoeld tussen spreken over een onderwerp waar je passie voor voelt, versus een onderwerp dat je niet boeit? Herken je het dat je niet uitgepraat raakt als iemand je vraagt naar je kind, hobby of grote idool? Je zult je angst voor spreken in het openbaar snel vergeten als we jouw authentieke boodschap gevonden hebben. Dat komt omdat we het verhaal baseren op jouw passie. Dat waar jij bevlogen over bent! Als we het vuur vangen in jouw speech of pitch voel je het vanzelf aanwakkeren als je het vertelt. Ik laat het je graag ervaren. #YouCanDoThis!

Samenvattend:

Nemen jouw emoties een loopje met je als je je speech of pitch aan het voorbereiden bent? Maak je dan niet druk. Je bent op het goede spoor. Leg de boel even aan de kant, wees lief voor jezelf. Zodra je je weer oké voelt ga je verder met je voorbereiding. Je weet nu een ding zeker: jouw hart ligt in je verhaal.

Lees hier terug hoe het is afgelopen met mijn speech, die mij zo emotioneel maakte. Niet alleen in de voorbereiding ?

Wil jij je boodschap authentieker en beter overbrengen? Dan help ik je graag verder met jouw pitch, speech of presentatie! Neem contact op voor meer informatie!

Ben je benieuwd naar mijn speeches? Neem dan een kijkje op mijn YouTube kanaal

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *