Spreektip: gebruik symbolen om jouw boodschap te versterken

,
Symbolen boodschap

Met een zichtbaar veel te zware rugzak ging ze voor de groep zorgprofessionals staan. Waarna ze hem met een diepe zucht voor zich neerzette. Het publiek keek haar vragend aan. Wat zat er in die rugzak? Waarom nam ze hem mee in haar presentatie? En wat was de link tussen dat voorwerp en haar beroep als rouw & verliesdeskundige? Trees had de aandacht al te pakken zonder dat ze ook maar iets had gezegd. En dat was precies de bedoeling!

Als ik het heb over visuele hulpmiddelen voor presenteren, denken de meesten aan een flip-over of een PowerPoint presentatie. Met deze blog wil ik je inspireren het eens over een andere boeg te gooien. Hoe zou je jouw boodschap sterker over kunnen brengen met het gebruik van tastbare, symbolische voorwerpen?

Gebruik van symbolen als visueel hulpmiddel

Toen Trees Menu van Draag-Kracht mij om hulp vroeg bij de voorbereiding van een belangrijke presentatie, hebben we eerst bedacht waar die aan moest voldoen. Trees wilde een blijvende indruk achterlaten. Ze wilde dat deze groep mensen zou snappen dat rouw & verlies niet alleen met overlijden te maken heeft. En, ondanks het ‘heavy’ onderwerp mocht er luchtigheid in de presentatie zitten.

In gesprek over haar werk, merkte ik al snel op dat Trees veel doet met symbolen en voorwerpen. Van legopoppetjes tot kunst en een praatstok. Symbolen leggen gemakkelijk een link naar gevoelsbeleving, wat in haar praktijk van groot belang is. Ik stelde voor om bij ieder ‘rouwsoort’ waar ze over ging spreken een tastbaar symbool te verzinnen. En zo ontstond het idee van de rugzak.

Voorwerpen helpen met het onthouden van de boodschap

Als iemand in het leven heftige dingen te verduren krijgt, kan de emotionele bagage te veel worden. Trees helpt je figuurlijk met het verlichten van je rugzak. Terwijl ze dit uitlegt, pakt ze één voor één een aantal symbolen voor rouwsoorten uit de rugzak, waar ze over vertelt. Een symbool voor echtscheiding. Voor het verliezen van een kind. En een voor verlies van een baan… De rugzak wordt steeds lichter. Niet alleen met woorden, ook met symbolen wordt duidelijk wat Trees kan betekenen voor mensen. Bij verschillende vormen van rouw.

symbolen, voorwerpen, presenteren

Laat een voorwerp je verhaal ondersteunen, niet andersom!

Lijkt het jou leuk om op originele wijze visuele hulpmiddelen in te zetten voor je presentatie? Dan help ik je graag op weg met een aantal tips:

  1. Zorg dat het symbool overduidelijk past bij de boodschap waar je het voor gebruikt. Het mag niet te ver gezocht zijn, anders verliest het zijn kracht.
  2. Gebruik het symbool als hulpmiddel ter ondersteuning van jouw verhaal. En niet andersom. Als je symbolen wegvallen, heb je altijd nog je verhaal. Kun je het verhaal dan nog steeds vertellen? Dan pas heb je een goed verhaal.
  3. Laat voorwerpen niet rondgaan. Hiermee creëer je onrust, de aandacht van jouw boodschap wordt verlegd naar het voorwerp. Toch je symbool van dichtbij laten zien? Stop dan met praten tot je de volledige aandacht van je publiek weer hebt.

Toen Trees mij belde voor hulp, zat ze volop in de stress voor haar presentatie. Dat veranderde direct toen we met elkaar om tafel hadden gezeten. Trees was zeer enthousiast over de opzet van haar verhaal. Dit paste perfect bij haar en haar boodschap. Ook het publiek was onder de indruk. Nog steeds krijgt ze doorverwijzingen. Voor alle soorten rouw die zij met behulp van haar symboliek, ter sprake had gebracht.

Samenvattend:

Maak eens gebruik van symbolische voorwerpen, als visueel hulpmiddel voor jouw presentatie. Je kunt jouw boodschap hiermee op originele wijze overbrengen en een onvergetelijke indruk achterlaten op je publiek.

Ben jij een professional in jouw vakgebied en er klaar voor (nog) beter te leren spreken? Dan is de Online Speechacademy wat voor jou! Neem een kijkje op www.marijewielenga.nl/online-speechacademy of neem contact op voor meer informatie: 0621968382 || marije@marijewielenga.nl. 

Ben je benieuwd naar mijn speeches? Neem dan een kijkje op mijn YouTube kanaal

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *