HET VERSCHIL MAKEN DOOR JEZELF TE ZIJN

Niets voelt zo kwetsbaar als echt jezelf zijn tijdens het geven van een presentatie

De grootste blunder uit mijn carriere

14 Februari 2018 was voor mij alles behalve een romantische dag. Ik stond in de halve finale van het NK Pitchen in Amsterdam. En beging de grootste blunder uit mijn carrière.

Het was prachtig weer. De wedstrijd perfect georganiseerd en zowel de mensen die me ontvingen als de andere deelnemers waren super vriendelijk. De hele ambiance stond in schril contrast met hoe ik mij van binnen voelde: onzeker, zenuwachtig en bang.

Best gek, als je je bedenkt dat ik het jaar daarvoor Nederlands Kampioen in speechen ben geworden. En ik de halve finale van deze wedstrijd ook al had behaald. Ik hoefde mij niet (meer) te bewijzen. En toch was ik bang om te falen. Door de mand te vallen. Omdat pitchen toch echt iets anders is dan speechen.

ZOEK OVERTUIGINGEN WAAROM JE NIET GOED GENOEG BENT EN JE ZULT ZE VINDEN. HERKEN JE DIT?

Het gevolg was dat ik me in mijn voorbereiding liet leiden door mijn onzekerheid. Door mijn hoofd in plaats van mijn hart. Ik moest en zou een verhaal vertellen waaruit mijn succes bleek. Zoveel mogelijk waardevolle informatie verwerken. Al mijn ‘trucs’ uit de kast halen. Met een profi PowerPoint, mooi gekleed en op hoge hakken voor de dag komen.

Achteraf gezien wilde ik iemand laten zien die ik niet ben. En dat ging mis…

Het was mijn beurt. Ik stond voor een 5-koppige jury van collega presentatietrainers, wat het voor mij extra spannend maakte. Ze startten de timer en mijn 2 minuten gingen in. En na nog geen halve minuut overkwam me iets waar ik nog nooit last van had gehad…

Ik kreeg een black-out.

Stamelend keek ik naar de timer, die door bleef lopen. En toen mijn verhaal niet binnen een paar seconden terugkwam, wist ik dat ik het niet meer zou redden binnen de gestelde tijd. Want je raadt het al, ik mocht het niet over doen.

Daar stond ik dan… Een nachtmerrie werd realiteit en ik voelde me de grootste mislukkeling ooit. Wie zou me nu nog serieus nemen als presentatie expert? Het liefst was ik onder een deken gekropen. Om er nooit meer onder weg te komen.

Eenmaal in de auto liet ik mijn tranen gaan… Kort daarna gebeurde er iets moois. De ‘echte’ Marije kreeg weer de overhand op de ‘gemaakte’ vrouw die daar net stond te pitchen. Mijn hart nam het over van mijn hoofd. Ik kon een lering trekken uit deze situatie, voor mijzelf en voor anderen.

Tegen mijn schaamtegevoel in deed ik iets, waarvan ik me nog wel eens afvraag hoe ik het ooit heb gedurfd.

Ik nam een vlog op voor LinkedIn om te vertellen over mijn ervaring. Hiermee durfde ik te erkennen dat ook ik naast presentatie-expert ook maar gewoon mens ben. Niet voor de hand liggend om te doen. Wel een actie waarmee ik een duidelijk signaal af wilde geven. Het is tijd om eerlijk te zijn, over spreken voor publiek.

Heb je de illusie dat mensen die goed overkomen op het podium geen last hebben van onzekerheid?

Laat me je dan uit de droom helpen.

IK WIL JE EERLIJK BEKENNEN

  • Ik voel hoe verleidelijk het is niet mijn hand op te steken , ook als ik het antwoord wel weet.
  • Ik ervaar hoe gemakkelijk ik te veel informatie vertel, omdat ik bang ben anders niet serieus genomen te worden.
  • Iedere serieuze blik of gesloten houding kan ik interpreteren als afwijzing.
  • Ondanks de voornamelijk positieve reacties weet ik dat ook mijn presentaties beter kunnen.
  • Ik weet hoe verleidelijk het is een verhaal formeel te houden. Niemand zit toch te wachten op iets persoonlijks van mij?

WAT GOED VOELT VERSUS WAT JUIST IS

Kiezen voor wat ‘goed’ voelt is kiezen voor veilig. Met alleen doen wat goed voelt blijf je binnen je comfortzone. Onder de radar. Niet gehoord. Onzichtbaar. Als je jezelf niet laat zien omdat dat ‘goed’ voelt, ontneem je de ander jouw verhaal of idee. Daarom heb ik besloten voor juist te gaan, ook al betekent dat dat ik dingen mag doen buiten mijn comfortzone. Ook al ben ik daarmee zichtbaar, en kwetsbaar.

Jou gun ik hetzelfde: het verschil te maken met presentaties die je geeft, door jezelf te zijn. En ik doe niets liever, dan jou daarbij te helpen.

Als mens weet ik hoe jij je voelt, als je in presenteren een uitdaging hebt. En als Nederlands Kampioen speechen weet ik hoe jij het verschil kunt maken voor publiek.

Het is mijn persoonlijke missie anderen te helpen hun authentieke boodschap te vinden en uit te dragen naar de wereld. Door te presenteren met impact, plezier en gemak.

Mijn grootste blunder, bleek mijn meest waardevolle overwinning te zijn. Ik help je graag van jouw uitdaging een succes te maken.

NIEUWSGIERIG NAAR MIJN PERSOONLIJKE SPEECHES?

©2023 - Marije Wielenga