Wat is Toastmasters?

marijewielenga/ maart 22, 2017/ Blog, Toastmasters/ 0 comments

Misschien herken je het wel. Dat het zweet je al uitbreekt bij een voorstelrondje, wetende dat jij straks aan de beurt bent. Of dat je de avond voor het geven van jouw presentatie in een vergadering al hartkloppingen voelt, niet kunt slapen. Misschien heb je het zelfs al als je je voorstelt aan een vriend van een vriend... Een geruststelling: spreken in het openbaar staat bij heel veel mensen in de top 5 van angsten. You're not alone in this!

Het is eigenlijk best gek. Dat er op school of de werkvloer relatief weinig handvatten worden aangereikt voor omgang met een angst die zo vaak voor komt bij mensen... Het lijkt alsof men het vanzelfsprekend vindt, dat je goed uit je woorden kunt komen als je een fatsoenlijke opleiding hebt gevolgd. Een leidinggevende functie hebt. Of gewoon heel goed bent in het werk wat je doet. Ik vind echt dat het wordt overschat. Een inhoudsdeskundige is niet per definitie een prima / ontspannen spreker!

Nu heb ik geluk. Ik ben geboren met een passie voor spreken in het openbaar. Maar toch wil dat niet zeggen dat spreken voor mij net zo ontspannen is als een krantje lezen in de zon!

Toen ik besloot van mijn passie ècht mijn werk te maken en verder wilde groeien in het vak, attendeerde een collega mij op Toastmasters International. Een club die heeft begrepen dat er een gebrek is aan een leerschool voor volwassenen op het gebied van communicatie en leiderschap. Vanaf bezoek 1 aan een locale club, Toastmasters Epe-Heerde, was ik verkocht... Wat een fijne club mensen, wat een super leerschool!

Toastmasters International is een organisatie actief in 142 landen, met +/- 354.000 leden verenigd in een van de 15.900 clubs. Het is DE plek om te werken aan communicatie en leiderschapsvaardigheden. Of je nu een introvert bent die zich meer ontspannen wil voelen in gesprek met anderen of voor een groep. Of dat je, net als ik, een passie hebt voor spreken en nog beter wilt worden. Iedereen met een leerbehoefte op het gebied van spreken en leiden past in deze vereniging.

De meeste clubs komen 2x per maand samen op een vaste avond. Op zo'n avond worden speeches gehouden, leiderschapsrollen vervuld en improvisaties gedaan. Ieder werkt in zijn / haar eigen tempo aan een leertraject en wordt zeer kritisch maar respectvol geëvalueerd door clubgenoten. Naast de groei die ik ervaar als spreker en leider, geniet ik bovenal van de contacten binnen Toastmasters. Mijn netwerk is er enorm van gegroeid! Ik heb al veel vriendschappen mogen sluiten met clubgenoten vanuit Epe. Maar ook met Toastmasters van andere (internationale) clubs.

Als ik nu mijn eerste speech terug kijk, dan kijk ik met kromme tenen...

Sinds speech nummer 1 uit mijn eerste leerboek tot 'competent communicator' neem ik mijn speeches op. Ik leer van het terugkijken en vind het leuk specifieke verhalen te delen met anderen. Voor het schrijven van deze blog keek ik nog eens terug naar mijn eerste speech binnen Toastmasters. En auw... Dat voelde toch even confronterend!...

Wat praat ik snel! Ik gooi met veel te veel informatie! Dat zou ik nu ECHT anders hebben gedaan... Ik twijfelde of ik die speech hier wel neer wilde zetten... Zo, out in the open op mijn eigen website...

En toch doe ik het. Omdat het eigenlijk wel leuk is om te zien wat een ontwikkeling ik heb doorgemaakt, sinds het geven van die 1e speech. Ik beschouw geen van mijn speeches nog als perfect. En zeker deze eerste niet. Maar het was wel de eerste speech die gedaan is, die de toon zette voor een hele fijne ontwikkeling in het sprekersvak.

Komtie dan!.. ☺️

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=L3b6EAnhyXs[/embedyt]

Ik ben nog altijd blij voor de tip die mij naar Toastmasters bracht. En ben van plan nog lange tijd onderdeel te zijn van deze club mensen. Niet alleen om zelf te groeien maar ook om anderen te zien ontwikkelen en te mogen begeleiden.

Nieuwsgierig geworden naar Toastmasters, wil je een keertje met mij mee als gast? Je bent van harte welkom! Voor een impressie van onze clubavonden of een kijkje naar speeches van andere leden, klik eens door op het YouTube kanaal van Toastmasters Epe - Heerde 

Natuurlijk mag je ook altijd contact met mij op nemen als je meer wilt weten over 'ons clubpie' over Toastmasters in het algemeen!

Deel en inspireer ook anderen!
twitterlinkedinmail
Share this Post

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.