[SPEECH] Het Monster van Loch Ness: een levende legende?

,
Marije Wielenga, Schotland, Loch Ness, Nessie

Toen ik Claire en Jamie ontmoete via Netflix was ik direct verslaafd. Seizoen 1 en 2 heb ik thuis gebingewatched. En mijn geluk kon niet op toen ik tijdens onze zomervakantie in 2018 in Thailand seizoen 3 kon zien, terwijl heel Nederland nog moest wachten tot het seizoen ook in ons land werd vrijgegeven. Sinds Outlander was ik er van overtuigd: ik wil naar Schotland! 

Zo starte begin juni onze vakantie-met-eigen-auto naar het Noord-Westen. Terwijl ik dit schrijf bedenk ik me dat ik zo veel vakantieverhalen met je zou kunnen delen… Want wauw, wat een prachtig land! Maar ik hou me in. En wil inzoomen op de fantastische storytelling skills van de Schotten. Met name in Edinburgh, de stad waar Schotland voor ons pas écht begon, en waarmee we ons bezoek aan het land afsloten.

Schotten en storytelling… een fascinerende combinatie

Al eerder had ik fascinerende verhalen gehoord over de stad, met name vanwege de ondergrondse ‘vaults’. Dit zijn ruimtes ver onder het straatoppervlak, die vroeger werden gebruikt voor van alles en nog wat… maar vooral praktijken die het daglicht niet konden verdragen.

Om deze reden liepen we mee met een stadswandeling die bovengronds startte. Maar grotendeels ondergronds plaatsvond, met een glaasje whisky onder straatniveau tot besluit. Onze gids, gehuld in een mystieke cape, deelde het een naar het andere verhaal. Waarheid en fictie liep ongemerkt in elkaar over, en iedereen hing aan zijn lippen. In Edinburgh ontdekte ik dat het vooroordeel klopt, Schotten kunnen bijzonder goed verhalen vertellen.

Het monster van Loch Ness, een mythe. Of toch niet?

De rondleiding gaf mij inspiratie voor het geven van een speech. Over een legende, die onlosmakelijk aan Schotland is verbonden: Het Monster van Loch Ness. Een monster wier ‘thuis’ we hebben gezien toen we door de Schotse Hooglanden reden. Waarvan nog niet definitief is gezegd of het nu wel, of niet bestaat…

Bekijk hier mijn speech, waarin ik over de legende vertel… En een aantal feiten opsom die jou wellicht tot dezelfde conclusie brengen als mijn publiek… We kunnen niet ontkennen dat er een mogelijkheid is, dat Nessie geen mythe is… Maar een levende legende.

Ik vind dat ik met deze speech niet kan tippen aan de verhalen die onze Schotse gids vertelde. Vooral omdat het een speech is, meer dan alleen een verhaal zoals hij ze achter elkaar oprakelde. Om écht te kunnen genieten van de Schotse storytelling skills zou ik je dan ook aan willen raden om zelf eens naar dit land af te reizen. Of, in ieder geval naar de serie Outlander te kijken via Netflix. Worth every minute!

Groetjes van je reisversslaggever ??‍♀️

Schotland, Marije Wielenga, Storytelling, Loch Ness, Mythe, Legende, Toastmasters, Stralend Presenteren

Ook leren spreken met meer impact, plezier en gemak? Doe dan mee aan het leertraject Stralend Presenteren. Ik leer jou het verschil te maken in de zakelijke presentaties die je geeft, door jezelf te zijn.

Meer speeches van mij bekijken? Ga dan naar mijn YouTube kanaal.