In de media bij Business & Bubbels: unieke hobby, Marije Wielenga is opgieter en zingt in de sauna

marije wielenga sauna stralend presenteren media

Als je mij een beetje kent, dan weet je dat ik een bijzondere hobby heb: het verzorgen van Löyly’s in de sauna. De journalisten van “Business & Bubbels” hebben dit opgepikt. En vroegen mij of ze een interview mochten houden voor hun website. Ik gaf er al eens een speech over en verwerkte dit in een blog

Op 2 februari is het interview online gezet. En daar stond ik dan, met foto en al!

Klik hier voor het oorspronkelijke artikel.

– Door Annelieke Baardslag

Marije is opgietster. Deze hobby kwam per toeval op haar pad. Tijdens een netwerkbijenkomst kwam ze in contact met een opgietster waardoor het balletje begon te rollen. Ze geeft het standaard ritueel een persoonlijke touch door een ode te zingen aan de saunagasten.

In dit interview vertel ze wat een opgieting precies inhoudt, waarom ze het zeker zou aanraden en geeft ze nog een praktische tip.

Kun je uitleggen wat je hobby precies inhoudt?

“Een opgieting in de sauna wordt ook wel een löyly genoemd, dat is het Finse woord voor saunabad. De saunameester – of ook wel de opgieter – leidt het ritueel dat meestal zo’n 15 minuten duurt. Tijdens de opgieting wordt er water met etherische oliën op de kachel gegoten. Deze etherische oliën hebben een bepaalde werking en zijn lekker om te ruiken. Het water verdampt waardoor de feitelijke temperatuur in de sauna, die meestal rond de 80 graden is, omlaag gaat. Tegelijkertijd gaat de luchtvochtigheid, die heel laag is in de cabine, omhoog. Door deze wisselingen verhoogt de gevoelstemperatuur. Waardoor saunagasten meer gaan zweten. Zweet zuivert het lichaam, daarom wordt een opgieting ook wel gezien als een reinigingsritueel.”

“Ondertussen wappert de opgieter met handdoeken of waaiers om de damp te verspreiden door de cabine én over de saunagasten. Daar krijgen ze een kippenvel gevoel van, omdat ze het tegelijkertijd warm en koud krijgen. Je wordt opgeleid om dit volgens een bepaalde methode te doen, maar bent vrij hier een eigen touch aan te geven. De een heeft veel met waaiers, de ander met geuren. Maar er was ook een keer een saunameester die een show gaf op de muziek van Oerend Hard – er komen veel Drentenaren naar deze sauna.”

Hoe richt jij de opgieting in?

“Ik zing graag. Dus als de gasten lekker warm en ontspannen zijn, geef ik aan dat ik nog een verassing heb. Ik breng dan een ode aan ze door een ballad als The Rose  van Bette Midler te zingen. Ik ga daarvoor op een krukje zitten. Want hoe lager je zit, hoe minder heftig de temperatuur is. Daardoor kan ik het beter volhouden. In die setting wordt mijn persoonlijke muzikale invulling altijd heel erg gewaardeerd. Door de setting komt de zang echt binnen en kan het emotioneel zijn.”

“Ik heb een bedrijf in presentatietrainingen. Daar leer ik mensen hoe je jezelf op een authentieke manier presenteert. Ik gebruik mijn hobby weleens als voorbeeld. Als metafoor van wat maakt jou uniek en hoe kun je dat gebruiken in je werk.”

Heb je wel genoeg adem om te zingen in die hitte?

“Ik heb altijd zangles gehad waardoor het meestal wel goed gaat. Alleen met hoge noten zit ik er wel eens net naast. In zo’n setting maak ik mij daar niet zo druk om.”

Ben je zelf ook naakt?

“Nee, ik ben niet naakt. Omdat je als opgietster veel met handdoeken wappert met hoge temperaturen, verlies je veel zweet en dat is niet heel hygiënisch. Ik heb vaak een katoenen T-shirt of hemd aan met daaronder een wikkelrok.”

Wat voor feedback krijg je van de saunagasten?

“Mensen waarderen het heel erg. Er komen veel nuchtere Drentenaren die over het algemeen niet zoveel emoties laten zien. Maar na afloop zijn er altijd mensen die naar me toe komen om te zeggen dat ze het heel mooi vonden of dat het ze heeft geraakt. Mensen komen er ook echt voor terug. Op den duur ken je de meeste bezoekers ook wel en bouw je een band met ze op. Ik vind het leuk om te merken dat mensen de invulling van mijn opgietingen waarderen.”

Is er een moment met de saunagasten dat je echt heeft geraakt?

“Ongeveer een half jaar geleden zei een van de vaste saunagasten dat hij er de volgende keer niet bij kon zijn, maar dat hij hoopte dat hij snel weer van een van mijn opgietingen kon genieten. De dag erna kreeg hij een herseninfarct waardoor hij niet meer kon lopen en in het ziekenhuis kwam te liggen. Dat raakte me. Ik heb gebeld, een kaartje gestuurd en een nummer aan hem opgedragen toen z’n vaste saunamaatje naar de sauna kwam. Na ongeveer vijf maanden kwam hij weer voor het eerst naar een opgieting en toen heb ik datzelfde nummer weer gezongen. Dat waren emotionele momenten. Ik vond het heel bijzonder op mijn eigen wijze iets bijzonders te kunnen geven aan deze vaste saunagast en zijn maatje. Daar geniet ik echt intens van.”

Hoe reageren mensen in je omgeving op je hobby?

“Ze reageren heel grappig. Sommige mensen vinden het helemaal fantastisch en anderen denken wát doe je? Dat is het ook met een opgieting: de meesten hebben er een hekel aan óf vinden het juist heel lekker. Maar ze vinden het wel allemaal heel bijzonder.”

“Ik mag als vrijwilliger altijd iemand gratis meenemen. Die kan dan van de opgieting genieten en mij horen zingen. Ik vind het mooi om mijn hobby op die manier te kunnen delen.”

Heb je er een belangrijke les uitgetrokken die je nu toepast in je dagelijkse leven?

“Het is geen les, maar wat ik me wel realiseer en wat ik heel mooi vind, is dat alle oordelen wegvallen als iedereen naakt is. Mensen die het niet kennen of niet zo vaak naar de sauna gaan, denken dan: iedereen is naakt en dan zien ze mij ook naakt. En dan zijn ze heel veroordelend: “Dan zie je allemaal lelijke oude mensen.” Maar omdat iedereen naakt is, is het niet meer zo bijzonder. De een heeft een litteken op z’n bil, de ander een moedervlek, gekke uitslag of een borst minder. Je kunt ook niet meer zien wie manager is of schoonmaker. Daardoor kijk je heel anders naar andere lichamen. En echt, er komen ook heel veel jonge mensen naar de sauna.”

Zou je mensen een dagje sauna aanraden en waarom?

“Ja, zeker voor de ontspanning en als je letterlijk alles even van je af wilt zetten. Als je even de boel de boel wilt laten.”

Marije geeft als laatste nog een praktische tip voor als je naar een opgieting gaat

“Na zo’n ritueel is het belangrijk dat je goed afkoelt onder een koude douche of in een dompelbad, en dat je goed uitrust. Als je het saunaritueel regelmatig herhaalt, ga je het positieve effect op je lichaam steeds meer opmerken.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *