3 uitdagingen voor makkelijke praters

marijewielenga/ januari 12, 2018/ Blog, Speechacademy/ 1 comments

3 uitdagingen voor makkelijke praters tijdens het presenteren; Marije Wielenga; Online Speechacademy

Ik sprak laatst een zakelijke connectie van me, die had gezien dat wij elkaar kenden. We hadden het over je en wat je doet met je bedrijf. Toen ik vervolgens vertelde dat jij mij helpt met de voorbereiding van een belangrijke presentatie was hij helemaal verbaasd… “Dat heb jij toch helemaal niet nodig?! Jij hebt altijd al een goed verhaal en komt zo makkelijk uit je woorden!”.

In tegenstelling tot wat mensen denken, zijn mijn meeste klanten van zichzelf al makkelijke praters. Extraverten die snel een antwoord klaar hebben op iedere vraag. Gemakkelijk het woord nemen en boeiende anekdotes kunnen vertellen. Zoals mijn klant gisteren die met dit verhaal kwam.

Maar een makkelijke prater is niet per sé een goede speecher

Introverten, benijd de makkelijke praters niet. Want niet alles is wat het lijkt… Extraverten kunnen vaak ook nog hulp gebruiken. Om beter, effectiever, met meer impact en gemakkelijker te leren presenteren.

Ben jij ook zo’n vlotte prater? Zo een die zichzelf gemakkelijk laat zien voor een groep? Dan is dit artikel voor jou geschreven.

Presentatievalkuilen voor vlotte babbelaars

Ik beschouw mezelf als een makkelijke babbelaar. Daardoor kan ik mij goed verplaatsen in mijn klanten van het gelijke soort. En weet ik ook als geen ander, dat wij extraverten extra goed moeten letten op een aantal valkuilen.

1. We zijn geneigd om té veel te vertellen

Een veel genoemd excuus om niet het podium te beklimmen is de angst te weinig van het onderwerp te weten. Vlotte babbelaars kunnen zich hier gemakkelijker overheen zetten. Maar dat wil niet zeggen dat ze de angst niet voelen! Sterker nog, makkelijke praters zijn geneigd om, al dan niet bewust, zo veel mogelijk te vertellen. En dat is waar wij gemakkelijk de plank misslaan…

Je publiek kan namelijk uiterst maximaal maar 7 dingen onthouden

Uit onderzoek is gebleken dat je je zou moeten beperken tot maximaal 7 punten/ argumenten in een presentatie. Meer is gewoon niet te behappen. Houd het liever bij 3-5. De uitdaging voor extraverten is dus om heel bewust, alleen dié informatie te delen die relevant is voor het doel van je presentatie. Lees hierover meer in deze blog.

2. We vergeten te luisteren

Wij makkelijke praters staan in onze kracht als de stembanden aan het werk zijn. De valkuil die hierachter schuilt, ligt voor de hand: als vlotte babbelaar vergeet je weleens te luisteren.

Luisteren doe je op het podium met je oren én ogen

Nu denk je misschien dat luisteren niet aan de orde is als je als spreker een verhaal houdt. Maar dat is niet helemaal waar. Als je in verbinding wilt blijven met je publiek, dien je dit juist te doen. En waar nodig je verhaal aan te passen op wat er leeft in de zaal. Luisteren doe je als spreker niet alleen met je oren. Maar voornamelijk met je ogen. Wat gebeurt er met de mensen in de zaal? En wat kun jij hiermee doen?

Door vragen te stellen stel je jezelf niet alleen in staat te kunnen luisteren naar wat het publiek te zeggen heeft, je bouwt ook hun 'spanningsboog' opnieuw op. Een gegeven waar je om de 3-5 minuten rekening mee zou moeten houden. Lees hier meer over in deze blog.

3. We praten makkelijk, maar niet als het over onze kwetsbaarheid gaat

Vraag een extravert naar zijn mening en hij zal hem geven. Een praktijkvoorbeeld? Hij heeft er altijd een paraat! Maar er is een vraag waarmee hij vaak worstelt. Dat is de “WAAROM” vraag.

Heb je gehoord van de “Golden Circle”, van Simon Sinek? Het is een prachtige theorie die je leert hoe je met jouw werk de harten van anderen verovert. Een theorie die ik altijd toepas wanneer ik ondernemers help met hun pitch. Het komt erop neer dat je anderen moet willen vertellen over WAAROM je doet wat je doet, veel meer dan dat je ze vertelt over het HOE of WAT. Jouw WAAROM maakt jou namelijk uniek. Kwetsbaar. Menselijk. En dat is waar anderen zich tot aangetrokken voelen.

Waarom doe jij wat je doet?

Wanneer deze vraag ter sprake komt bij mij aan tafel met klanten, worden de gesprekken bijzonder gevoelig en persoonlijk. Er ontstaan mooie dingen en komen geregeld emoties los.

Ook vlotte praters vinden het lastig om hun kwetsbare kern bloot te leggen. Ze praten er liever omheen. Het is goed dat ook wij stil staan bij ons WAAROM. En, hoe kwetsbaar het ook kan voelen, hier iets over delen in onze presentaties.

Tot zover drie valkuilen die mij opvallen bij vlotte sprekers, als het om presenteren gaat. Herken jij bepaalde dingen? Deel jouw inzichten met mij, ik ben benieuwd!

Samenvattend:

Ook vlotte praters hebben hun uitdagingen wanneer ze gaan presenteren. Zo vertellen ze al snel te veel, luisteren ze niet altijd even goed naar het publiek en vinden ze het lastig om iets kwetsbaars te vertellen. Zo zie je maar weer, benijd niet zomaar een spreker met een vloeiende babbel. Niet alles is wat het lijkt...

Wil jij permanent (nog) beter leren spreken? Dan is de Online Speechacademy wat voor jou! In januari werk ik aan een gaaf nieuw aanbod. Interesse? Neem vast een kijkje op www.marijewielenga.nl/online-speechacademy of stuur mij even een mailtje: marije@marijewielenga.nl. 

Ben je benieuwd naar mijn speeches? Neem dan een kijkje op mijn YouTube kanaal

Deel en inspireer ook anderen!
twitterlinkedinmail

1 Comment

  1. Hoi Marije, wat mooi dat je dit zó schrijft! Niet gedacht aan het verschil als leerpunt gezien tussen introverte sprekers en extraverte sprekers en de valkuilen zoals jij die omschrijft Ik moet zeggen dat ik introvert ben en ofschoon ik makkelijk schrijf en eerlijk gezegd ook wel (te) veel kan vertellen als ik de ruimte krijg, is het iets wat me niet zo natuurlijk afgaat voor een groep. Het is het verschil wat je omschrijft: ik zie alles gebeuren! Ik ‘luister’ terwijl ik praat met mijn observeren en dat leidt af waardoor ik soms zelfs kan blokkeren en m’n verhaal kwijt ben. Zoals jij het omschrijft is juist die gevoeligheid een kans om de luisteraars voldoende te lezen. Mijn valkuil is dus de blokkade maar mijn uitdaging is dat wat ik zie omzetten naar waardevolle informatie. Zo had ik het nog nooit bekeken! Dankjewel voor de leuke blog. Groeten merijntje

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.