8 tips voor een Happy Nieuwjaarsspeech

,

De bureaus zijn nog meer clean-desk dan normaal. Behalve dan die van André, daar is maar een kleedje overheen gelegd. Het TL licht is vervangen voor kaars- en sfeerlicht. En vandaag wint de hoeveelheid koffie het niet van de liters drank in de kantinekeuken.

Het is weer zo ver. De jaarlijkse nieuwjaarsreceptie is in volle gang. Herken jij de verschijnselen? Of doen ze bij jullie aan een nieuwjaarsontbijt in plaats van een receptie?

Welke traditie je ook kent. Hij gaat gepaard met een element dat NIET weg is te denken:

De nieuwjaarsspeech.

Vanuit mijn werk binnen het inkoop- en bankwezen, weet ik dat dit een onderdeel is waar niet iedereen naar uit kijkt. Medewerkers niet omdat de meeste speeches tenenkrommend zijn. En leidinggevenden niet omdat ze altijd te laat beginnen met voorbereiden. En altijd meer ideeën hadden voor de speech dan dat ze uiteindelijk hebben uitgewerkt.

Herkenbaar?

Ik geef je een aantal tips, om van jouw nieuwjaarsspeech een hoogtepunt te maken. In plaats van het buikpijnmoment, waar iedereen in de zomer nóg met spot over napraat…

2017 telde maar liefst 270 werkbare dagen. Dat is een hele hoop, om samen te vatten in 10 minuten! En toch raad ik je aan je speech hiertoe te beperken. Deze streef spreektijd laat je goed nadenken over wat nou echt belangrijk is om te vermelden. Het laat je creatief nadenken over de invulling van je verhaal. En je zult je collega’s/ medewerkers er een plezier mee doen, niet te veel aandacht van ze te vragen onder invloed van drankjes en gezelligheid.

Sowieso vind ik dat tijdens een presentatie niets zo mag ‘shinen’ als de spreker zelf… Maar bij de nieuwjaarsspeech vind ik dit des te belangrijker. Als speecher straal je veel meer charisma uit als je deze 10 minuten kunt vullen met JOUW verhaal. De PowerPoint bewaar je maar weer voor een vergadering overdag. Gebruik het alleen in je speech als het écht iets toevoegt, dat je met woorden alleen niet over kunt brengen.

Een nieuwjaarsspeech dient luchtig te zijn. Persoonlijk, creatief, authentiek, overdacht en met humor gebracht. Het wordt makkelijker een verhaal te bedenken als je dat doet aan de hand van een thema.

Ben je een IT bedrijf en zijn jouw medewerkers gek op Star Wars? Pak dan dat thema als leidraad. Heeft het overgrote deel van je medewerkers iets met een bepaalde sport, waar veel over wordt gedeeld op de werkvloer? Pak dat dan. Ben je net verhuisd van kantoorpand? Doe dan een thema in stijl van bijvoorbeeld de verhuizers, en vertel verhalen bij dat wat je uit- en in moest pakken. Zo maar een paar suggesties…

Dat een speech structuur dient te bevatten staat voor de meeste (gelegenheids)speechers buiten kijf. Maar structuur is niet, dat je het hele jaar van A tot Z moet samenvatten… om vervolgens over te gaan naar alle plannen die je heb tvoor het volgende jaar. Je redt dat allereerst nooit in 10 minuten. En niemand zit op zo’n uitgebreid verslag te wachten.

Veel leuker is het om 3 elementen te pakken en daar je speech omheen te vertellen. Dat kunnen dingen zijn die het afgelopen jaar zijn voorgevallen. Successen, bijzonderheden, wat dan ook. Maar het kunnen ook thema’s zijn die in het volgende jaar weer terugkomen.

Mijn tip: maak het niet te zakelijk. Probeer ook eens dingen te benoemen die niet voor de hand liggen maar wel te maken hebben met de cultuur van het bedrijf. Het uitzonderlijke aantal baby’s dat is geboren dit jaar. Dat er eindelijk is geïnvesteerd in een schoonmaker waardoor medewerkers geen ruzie meer hoeven te maken over de vaat. Wat de rest van het bedrijf kan leren van een junior die altijd wint als het gaat om duurzaam rijden met leaseauto’s. Houd het luchtig!

Als de eerste naam van een collega valt tijdens een speech, staan alle oren op scherp. Who comes next? Hoe lullig is het dan, als niet iedereen wordt genoemd? Als een specifiek team helemaal buiten beschouwing wordt gelaten? Dat is pijnlijk! Als je daarom medewerkers of afdelingen bij naam gaat noemen, zorg dan dat iedereen aan bod komt. Het meest veilig is om een lijstje van medewerkers naast je speech te houden in de voorbereidingsfase. Om te controleren of niemand over het hoofd hebt gezien.

Als leidinggevende ben je waarschijnlijk regelmatig aan het woord voor collega’s. Zij zijn jouw zakelijke, formele verhalen en visies wel gewend. De nieuwjaarsspeech is DE gelegenheid om ze een andere kant van jezelf te laten zien… Jouw menselijke kant.

Hoe heb JIJ het afgelopen jaar beleefd als mens en medewerker in het bedrijf? Zijn er bij jou persoonlijk dingen gebeurd waar je best iets over kan delen met collega’s? Heb jij bepaalde levenslessen geleerd die je nu in verband kan brengen met de gang van zaken in het bedrijf? Wat heeft jou in positieve, niet te voordehand liggende zin geraakt?

Hoe persoonlijker en echter je durft te zijn in je speech, des te beter de mensen naar je zullen luisteren. Authenticiteit wint het altijd van presentatie ‘trucs’. Onthoud dat, juist als je van jezelf weet dat speechen niet echt je ding is.

Dit lijkt logisch maar gaat in de praktijk vaak mis… Als je een zachte stem hebt, regel dan een microfoon (en zorg op voorhand dat je hem test). Ben je slecht zichtbaar? Zorg dan voor een zeepkist, stoel of tafel. Is de kantine zo ingericht dat niet iedereen je kan zien? Organiseer JOUW moment dan zo, dat iedereen je wel kan zien en horen. Als er ook maar een paar mensen achterin de zaal afhaken en beginnen te smoezen met elkaar, is de aandacht van de rest ook snel gevlogen.

Lieve leidinggevende… Neem jezelf niet al te serieus. In een nieuwjaarsspeech hoef jij je niet te bewijzen in je rol. Je hoeft er alleen maar te ZIJN voor je mensen. Laat ze merken dat je ze waardeert. Om ze geeft. Trots op ze bent. Dit doe je niet door te smijten met cijfers, maar ze te belonen met een mooi persoonlijk verhaal. Een verhaal met humor. Een verhaal met haakjes, waar na jouw speech gesprekken aan opgehangen kunnen worden.

Heb je mijn tips toegepast voor je speech? Dan weet ik zeker dat de tenen van je toehoorders ontspannen zullen zijn. De mondhoeken gekruld. Het gevoel van trots (voor het bedrijf en voor jou als leidinggevende) is aangewakkerd. En de champagne rijkelijk zal vloeien tijdens leuke gesprekken.

Ik wens jou een gelukkige speech voor een succesvol nieuw jaar! Eentje waar André in het vervolg zijn bureau wél voor opruimt ?

Zorg dat je goed zicht- en hoorbaar bent en vertel het verhaal op eigen kracht. Laat je speech niet veel langer dan 10 minuten duren en behandel daarin ongeveer 3 elementen die je verbindt door een thema te gebruiken. Zorg dat je genoeg persoonlijkheid verwerkt in je verhaal, dit is dé gelegenheid je als mens te laten zien aan je collega’s. Als je collega’s benoemd doe dan niemand tekort en onthoud dat humor belangrijker is dan formaliteiten.

Wil jij permanent (nog) beter leren spreken? Dan is de Online Speechacademy wat voor jou! In januari werk ik aan een gaaf nieuw aanbod. Interesse? Neem vast een kijkje op www.marijewielenga.nl/online-speechacademy of stuur mij even een mailtje: marije@marijewielenga.nl. 

Ben je benieuwd naar mijn speeches? Neem dan een kijkje op mijn YouTube kanaal

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *