6 technische tips voor vlogs en video’s

,

Een paar maanden geleden ging ik op ‘poppenslok’ met oud collega’s vanuit de bankwereld. Poppenslok is Fries voor kraambezoek. Daar waar we allemaal gedetacheerd zijn geweest bij Friese banken vonden we dit wel een passende titel voor ons uitje, met daarop aansluitend een geplande stapavond.

Mijn oud collega’s spreek ik niet vaak meer. Maar als ik ze spreek is het altijd goed. We dansen. Hebben lol. Praten over de ontwikkelingen binnen de bank. En zij vragen om een verslag naar aanleiding van alles wat ze weer van mijn bedrijf voorbij hebben zien komen op social media. Ze noemden me plagerig ‘vlogger’. Omdat dat dat steeds meer video’s zijn.

Een vlogger… Ben ik een vlogger? Dat hangt van de definitie af. Ik maak wel steeds vaker video’s voor social media. Waar ik veel reacties en views op krijg (mijn meest bekeken video 109.000+!). Ik ben het opnemen van video’s gaan omarmen. Omdat ik er lol in heb en voel dat ik mezelf hiermee op een geheel eigen, authentieke wijze kan laten zien.

Ik krijg steeds meer en vaker vragen over het vloggen. Wat voor technieken ik gebruik. Hoe ik het aanpak. Of ik met een autocue werk (?!). Omdat het mijn missie is professionals te helpen zich op een authentieke wijze te presenteren, besloot ik te bloggen over vloggen.

Met een korte blogreeks hoop ik ook jou te kunnen helpen en inspireren jezelf te laten zien met behulp van video. In deze blog geef ik je tips over technische hulpmiddelen, waarmee je laagdrempelig aan de slag kunt.

Is het zo simpel? Ja! Veel videogeeks zullen dit beamen omdat de camera’s van mobiele telefoons zijn tegenwoordig heel goed zijn. Zorg wel dat je voldoende ruimte hebt op het toestel. Ook is het handig om je telefoon in slaapmodus te zetten als je opneemt. Zodat je opname niet verstoort kan worden door inkomende berichten of oproepen.

Mooi geluid is zo belangrijk… Zonder gekraak, wind of andere vervelende bijgeluiden. Zelf gebruik ik een dasspeld microfoon van Rode SmartLav+, in combinatie met een verlengsnoertje. Zodat ik ook op grotere afstand van mijn telefoon mijn microfoontje kan blijven gebruiken. Het kost een paar tientjes. En die zijn het helemaal waard als je het mij vraagt.

Op je werk ‘scroll’ je regelmatig even door je tijdlijn heen op LinkedIn of Facebook. Herkenbaar? Je zal niet zomaar video’s die automatisch afspelen aanklikken. Omdat het geluid gaat maken, waar je omgeving (vast niet) op zit te wachten. Ook herkenbaar?

Daarom is ondertiteling een uitkomst voor korte video’s. Hiermee kun je jouw boodschap over brengen, zonder dat je publiek het geluid aan hoeft te zetten. Een handige app hiervoor is Clips. Clips vertaalt jouw woorden automatisch naar ondertiteling. Die je achteraf aan kunt passen als het niet helemaal klopt. Helaas is deze app alleen beschikbaar voor iPhone.

Het beste licht is natuurlijk zonlicht. Maar er zijn zat situaties te bedenken waarin je graag binnen op wilt nemen. Zorg hierbij altijd voor goede belichting, anders worden je videobeelden korrelig, wat afbreuk doet aan de kwaliteit. Ikzelf heb vorig jaar een set van 3 lampen gekocht, zogenaamde ‘softboxes’. Ook weer voor een paar 10tjes. Ik gebruik vaak 2 van de 3 lampen als ik video’s opneem binnen voor mijn trainingen. De kwaliteit van mijn video’s is hierdoor aanzienlijk verbeterd, ook deze aanschaf was dik de moeite waard!

Duizelig kan ik worden, als ik filmpjes zie die zonder statief zijn gemaakt. Duurt een filmpje langer dan 1-2 minuten? Doe niet alleen de kijker, maar ook de spieren in je arm dan een plezier. Schaf een statief aan! Zelf vind ik een wat groter statief dat je vanaf de grond gebruikt prettiger werken, ook ervaar ik dat je hier meer mogelijkheden mee hebt dan met een klein ‘tafelstatief’. Mijn statief heb ik in de aanbieding gekocht voor €35,-. En door de handige tas sleep ik hem gemakkelijk overal mee naartoe.

Korte vlogs neem ik vanuit de hand op. Ik ben nog zoekende naar een soort luxe selfiestick die schokken stabiliseert. Maar na 3 ‘mis’ kopen heb ik de juiste hiervoor nog niet gevonden. Word vervolgd.

Een eerste indruk is al snel gemaakt. Daarom bewerk ik mijn video’s met zorg voor ik ze daadwerkelijk post. Gebruik je Clips, lees dan nog een keertje extra de ondertitels na. Neem je ‘gewoon’ op? Knip dan het eerste en laatste stukje weg. Dat zijn de stukjes dat je je camera aan- en uit zet. Er zijn vele gratis bewerkingsprogramma’s te vinden op het internet. Zelf heb ik veel ervaring met iMovie.

Je ziet dat er weinig voor nodig is om te starten met ‘vloggen’. Laat de techniek je dus niet in de weg staan jezelf zichtbaar te maken! En krijg je, net als ik, de kriebels van het woord vloggen? Negeer het woord dan. En bedenk je: een foto zegt meer dan 1000 woorden. En een video zegt meer dan 1000 foto’s!

Hmm… Die laatste opmerking ga ik nog eens maken naar mijn oud collega’s. Tijdens een volgende ‘poppenslok’, als ze me weer plagen met mijn ‘vlogs’ ;-).

In deze blog heb ik je 6 praktische tips gegeven voor gebruik van techniek bij het maken van vlogs en video’s. Ben je van plan te gaan vloggen of video’s op te nemen? Laat je dan niet weerhouden door te techniek. Want met weinig middelen kun je al hele mooie resultaten bereiken!

Wil jij permanent (nog) beter leren spreken? Dan is de Online Speechacademy wat voor jou! Neem een kijkje op de deze site voor meer informatie.

Ben je benieuwd naar mijn speeches? Neem dan een kijkje op mijn YouTube kanaal

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *